Нове мере за сузбијање епидемије

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести Covid-19, предложио је данас нове мере за сузбијање епидемије, које ће важити од сутра, 22. марта од 6 часова ујутру.

Од сутра, због опасности ширења заразне болести Covid-19, остају затворени угоститељски објекти – кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови као и тржни центри. Сви објекти продаје хране и установе културе (биоскопи, поѕоришта, галерије и библиотеке) могу да раде до 21 час, сви остали објекти до 20 часова, по следећим условима:

Сви објекти који буду отворени морају обезбедити поштовање мере од минимум девет квадратних метара по особи или посетиоцу. Изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест квадратних метара по особи. Ово значи да уколико продавница или на пример фризерски салон има 90 квадратних метара, унутар тог објекта може боравити истовремено највише 10 особа. Исто правило се примењује на теретане – унутар фитнес центар од 160 квадратних метара не сме боравити више од 10 особа. У број присутних особа у објекту улазе и запослени (фризер, продавац, фитнес инструктор).

Влада Србије напомиње да ће од сутра ујутру бити појачан инспекцијски надзор поштовања управо ове мере – поштовања дозвољеног простора по особи унутар објекта, као и постојања ковид редара у датом објекту.
Битна напомена је да је угоститељским објектима дозвољена шалтерска продаја хране и пића, као и да се достава може вршити 24 сата дневно. Хотелски ресторани и кафеи могу услуживати само и искључиво госте хотела са пријављеним боравком до 21 сат.

Влада Републике Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана.  Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.
Вакцинација против заразне болести Covid-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима.

Преузми НАРЕДБУ о изменама и допунама Наредбе о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19 ОВДЕ

Београд,

21. март 2021. године

Образложење :

Министар здравља донео је нову Наредбу о мерама за заштиту здравља становништва од заразне болести Covid-19, које ће важити од 22. марта 2021.године од 06.00 часова па све док налаже епидемилошка ситуацијa.

У периоду од 22.марта 2021.године од 06.00 часова неће радити:

1. Угостититељски објекти – ресторани, кафићи, барови, клубови, сплавови, итд.

2. Затворени или отворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност у области трговине на мало (тржни центри).

У периоду од 22.марта 2021.године од 06.00 дозвољено је да раде:

1. Апотеке и пољопривредне апотеке, које могу да раде 24 часа дневно.

2. Ресторани и други простори у којима се пружају услуге исхране у категоризованим и некатегоризованим смештајним објектима и у категоризованом приватном смештају, у којима се услуга може пружати само лицима која имају пријављен боравак у тим врстама смештаја и то најкасније до 21.00 час.

3. Правна лица и предузетници који врше припрему и достављање хране, као и продају хране „преко шалтера”, који могу да раде 24 часа дневно.

4. Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива, које могу да раде 24 часа дневно.

5. Ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије, које могу да раде 24 часа дневно.

6. Трговине на мало (трговинске и друге радње и продајна места), од 06.00 до 20.00 часова.

7. Занатске радње и радње које пружају услуге, од 06.00 до 20.00 часова.

8. Објекти у области спорта – фитнес центри, теретане, вежбаонице, спа центри, базени и други објекти намењени за спорт и рекреацију, од 06.00 до 20.00 часова.

9. Објекти који приређују игре на срећу (кладионице), али без послуживања хране и пића, од 06.00 до 20.00 часова.

10. Трговинске и друге радње и продајних места на којима се врши продаја прехрамбених производа, продавница хране за животиње, пет шопови, продавнице сточне хране, затворених и отворених пијаца, као и радњи и продајних места у оквиру отворене или затворене пијаце (месаре, печењаре, специјализоване продавнице хране и сл) укључујући и оне које продају обављају у трговинским центрима, а за које управљач може да обезбеди посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине, од 06.00 до 21.00 часова.

11. Установе у области културе – позоришта, биоскопи, музеји, галерије, од 06.00 до 21.00 часова.

Сви објекти који буду отворени и којима је дозвољен рад (правно лице или предузетник) морају обезбедити поштовање мере од минимум девет (9) квадратних метара по особи или посетиоцу.

Изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест (16) квадратних метара по особи.

Наредба министра здравља такође прописује да је дозвољен рад:

1. Апотекама и пољопривредним апотекама, трговинским и другим радњама и продајним местима на којима се врши продаја прехрамбених производа, продавница хране за животиње, које продају обављају и у трговинским центрима и за које управљач може обезбедити посебне коридоре за приступ или у које се не улази са спољне стране или непосредно са јавне површине

2.Предузетницима који пружају фризерске услуге у објектима који су мањи од осамнаест (18) квадратних метара, стим да у тим објектима може боравити само један фризер и једна муштерија.