НАРЕДБA о измени Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19

На основу члана 14. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести СО^Ш – 19 („Службени гласник РС”, бр. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21, 22/21 и 29/21), на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19,

Министар здравља доноси

Наредбу

о измени Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време
неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести СОУ1Б-19

„Службени гласник РС“, бр. 33 од 4. априла 2021, 36 од 9. априла 2021, 38 од 16. априла
2021.

1. У Наредби о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“, бр. 33/21, 36/21 и 38/21) тачка 2. мења се и гласи:

“2. Почев од 7. маја 2021. године године у радном времену сваког дана од 06.00 до 22.00 часа могу радити угоститељски објекти.

У затвореном делу угоститељског обекта мора се обезбедити да:

  • корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),
  • запослени морају носити заштине маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,
  • не може се репродуковати, односно емитовати музика или изводити музичко-сценски програм уживо (тзв.жива музика) после 18.00 часова,
  • укупна попуњеност објекта не може вити већа од 50% максималне попуњености, и
  • на улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна (под корисним површином подразумева се услужни део, односно изузимају се помоћне просторије, тоалети, магацини и сл.) и обавеза посетиоца да носе заштитне маске.

У отвореном делу угоститељског објекта мора се обезбедити да:

  • корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),
  • запослени морају носити заштине маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,
  • између столова мора бити размак од најмање два метра, тако што се тај размак рачуна између особа које седе за различитим столовима,
  • за столом не може седети више од пет особа,
  • уколико не постоје столови и столице за седење на отвореном делу, растојање између свих присутних лица на отвореном делу мора бити такво да на сваких 9 метара квадратних може боравити само једно лице,
  • отворени део објекта мора бити физички одељен од јавне површине у смислу да се мора поставити физичка препрека (баријера) између тог дела и јавне површине тако да између корисника услуга и лица на јавној површини буде размак од минимум 3 метра,
  • не може се репродуковати, односно емитовати музика или изводити музичко-сценски програм уживо (тзв.жива музика) после 18.00 часова.“

2. Ова Наредба ступа на снагу даном објављивања у “Службеном гласнику Републике Србије“.

Број 500-01-00130/1/2021-26

У Београду, 6. маја 2021. године

Министар

др Златибор Лончар, с.р.