Evropska nedelja mobilnosti 2021. u Sokobanji

Od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra obeležava se  Evropska nedelja mobilnosti sa ciljem promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva, i na taj način se direkto utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida i zagađenje vazduha.

Tema ovogodišnje kampanje je ODRŽIVA MOBILNOST ZA ZDRAVIJI ŽIVOT. Za ovu temu odabran je i slogan Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

Alternativni načini kretanja kao što su upotreba bicikala i pešačenje imaju monogostruke prednosti: socijalna i ekonomska pristupačnost, pouzdanost, nula emisija i poboljšanje javnog zdravlja i kvaliteta života. Naše stanovnišvo već  ima razvijene navike u pešačenju i uobičajenom korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva. Da bi se osigurale sve  prednosti, pešačenje i biciklizam moraju biti bezbedni a zadatak lokalnih vlasti je da sprovođenjem trajnih mera  obezbede putnu infrastrukturu da pešaci i biciklisti  ne budu ugroženi učesnici u saobraćaju.

Opština Sokobanja se i ove godine pridružuje kampanji.

Pored zaposlenih u lokalnoj samoupravi akciji se mogu pridružiti i svi zainteresovani pojedinci i organizacije.

Završetak manifestacije je 22. septembar – ”Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ kada će za saobraćaj od 07:00 do 16:00 časova biti zatvorene sledeće ulice – Mitropolita Mihaila od Doma zdravlja i 27.marta do Narodne biblioteke „Stevan Sremac“. Pozivamo sve građane opštine Sokobanja da tog dana ne koriste automobil i na posao dođu pešice ili biciklom.