Општини Сокобања додељена средства по Јавном конкурсу Министарствa за бригу о селу, за организовање манифестације “Михољски сусрети села”

28.09.2021.године у Министарству за бригу о селу у Палати Србија, додељена бесповратна средстава по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом “Михољски сусрети села“.У име Општине Сокобања уговор је потписао члан Општинског већа Славиша Крстић, а испред Министарства за бригу о селу министар Милан Кркобабић, који је уз изречене стихове Љубивоја Ршумовића “Док је села и сељака Србија ће бити јака“, потписао уговоре са представницима 68 јединица локалне самоуправе.
Укупан износ издвојених средстава за ту намену је 31.025.279,24 милиона динара, а Сокобањи је опредељено 500.000,00 динара, уз суфинансирање програма са 100.000,00 динара од стране локалне самоуправе.

Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.
Туризам у Сокобањи, као привредна делатност има дугу традицију и значајан је за укупни привредни развој општине Сокобања, а за сеоска подручја може да чини основ за развој, што је и један од циљева организације манифестације „Михољски сусрети села“. У постојећој туристичкој понуди општине Сокобања манифестација „Михољски сусрети села“ може да има велики допринос повећању обима туристичке потражње, посебно према природним и антропогеним вредностима сокобањских села.
Поред активирања људи из локалне заједнице, манифестација „Михољски сусрети села“ је од великог је значаја за обогаћење друштвеног и спортског живота мештана сокобањских села а са друге стране даје велики допринос неговању традиције и очувању културно-историјског наслеђа.

Највеће богаство општине Сокобања су људи и поред рада на унапређењу квалитета живота у селима за мештане староседеоце, реализација манифестације „Михољски
сусрети села“ имаће велики утицај на стварање позитивне атмосфере за одржив повратак и досељавање нових мештана у сокобањсака села.

Манифестација под називом „Михољски сусрети села“ одржаће се 17.10.2021.год. у селу Читлук где учествују и села: Раденковац, Ново Село, Језеро, Николинац, Блендија, Дуго Поље, Врело, Сесалац, Милушинац, Богдинац, Левовик и Церовица, а 24.10.2021.год. одржаће се у селу Бели Поток где учествују и села: Ресник, Поружница, Трубаревац, Врбовац, Рујевица, Жучковац, Јошаница, Трговиште, Врмџа, Мужинац и Шарбановац.

За све учеснике манифестације обезбеђен је бесплатан превоз до места одржавања манифестације и назад до куће.

За најбоље предвиђене су медање и захвалнице а за посетиоце који нису спортског и такмичарског духа биће приређен одговарајући културни програм.

Програм манифестације под називом „Михољски сусрети села“

-У спортском делу манифестације:скок у даљ из места, бацање камена са рамена, трка у џаковима, надвлачење конопца
-У културно-забавном делу манифестације: наступ КУД-ова, такмичење у причању здравице, такмичење у музицирању, тамичење у рецитовању шаљиве народне поезије и игранка.

Временски ток манифестације 17.10.2021.год. у селу Читлук и 24.10.2021.год. у селу Бели Поток

12:00 до 13:30 Превоз учесника манифестације
13:30 до 14:00 Окупљање учесника манифестације
14:00 до 17:00 Такмичење у спортским дисциплинама
17:00 до 19:00 Послужење бесплатне вечере и освежавајућих пића за све учеснике, госте и посетиоце манифестације
19:00 до 20:30 Културно-забавни програм у згради сеоског дома: наступ КУД-а, такмичење „здравичарење“, такмичење у музицирању, такмичење у рецитовању народних шаљивих песама, наступ КУД-а
20:30 до 21:30 Игранка у пратњи оркестра и завршетак манифестације
21:30 до 23:00 Превоз учесника манифестације назад до куће

На крају преносимо поруку министра Кркобабића:

„Села Србије су данас, а то су била и јуче и остаће, највиталнији део Србије. Све добро, све снажно и виспрено управо стиже из села. Данас, оживљавањем ових манифестација, настављамо све оно добро и вредно што су неки пре нас чинили“