„Михољски сусрети села” у Читлуку

У селу Читлуку, јуче су одржане две манифестације које доприносе обогаћењу друштвеног и спортског живота становника руралних пордучја а са друге стране дају велики допринос неговању традиције и очувању културно- историјског наслеђа. Поред „Тракторијаде”, манифестације која је у организацији месне заједнице поменутог села, одржана по други пут, јуче је одржана и манифестација „Михољски сусрети села” под покровитељством Министарства за бригу о селу а у организацији општине Сокобања. Крајем септембра ове године, у Министарству за бригу о селу у Палати Србија, Општини Сокобања додељена су бесповратна средстава, по Јавном конкурсу за организовање ове манифестације. Организатор „Михољских сусрета села” је Општина Сокобања која је исто определила део средстава за реализацију ове манифестације.

„Михољске сусрете села” отворио је председник Општине Сокобања, Миодраг Николић. Поред Читлука, као домаћина, учествовали су и мештани Раденковца, Новог Села, Језера, Николинца, Блендије, Дугог Поља, Врела, Сесалца, Милушинца, Богдинца, Левовика и Церовице.

 DSC3134

Манифестација је била подељена на два дела, спортски и културно-забавни. У оквиру спортског дела, учесници су се такмичили у разним спортским дисциплинама. Најбољи у дисциплини „Бацање камена са рамена” био је Саша Јовановић из Језера, други Жељко Трифуновић из Читлука а трећи Немања Гавриловић из Милушинца. У трци у џаковима најбржи је био Немања Гавриловић из Милушинца, други је на циљ стигао Стефан Милутиновић из истог села док је треће место освојио Драган Петровић из Језера. У надвлачењу конопца била је најбоља екипа из Милушинца „Гарча”, док су друго и треће место освојиле екипе „Младост” и „МРК” из Читлука.

 DSC3133

На крају програма најбољима у такмичењима и најзаслужнијим за одржавање ове манифестације, захвалнице су поделили Владимир Миловановић, заменик председника општине и председник Скупштине општине Владан Петковић.

У оквиру културно-забавног дела програма, наступила су културно уметничка друштва, а учесници и посетиоци су могли да уживају и у изворној народној песми, здравицама и рецитовању шаљиве народне поезије.

Манифестација „Михољски сусрети села” биће одржана и наредне недеље у Белом Потоку , где ће се такмичити мештани села Ресника, Поружнице, Трубаревца, Врбовца, Рујевице, Жучковца, Јошанице, Трговишта, Врмџе, Мужинца и Шарбановца.