Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију посетила Сокобању

Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић са својим сарадницима у оквиру обиласка, источне Србије посетила је данас Сокобању. Миловановићева је са представницима локалне сампуправе одржала састанак, на коме је било речи о демографској ситуацији на подручју наше општине.

Председник општине Сокобања Миодраг Николић, заменик председника општине Владимир Миловановић, председник Скупштине општине Владан Петковић и представници Центра за соијални рад, упознали су државну секретарку са ситуацијом у нашој општини и популационим мерама које локална самоуправа већ годинама спроводи а које дају добре резултате. Државну секретарку је посебно обрадовао податак да је до сада у овој години на територији општине Сокобања, рођено 25 беба више него у протеклој години.

‒ На састанку је било речи о популационим мерама односно начинима како да спречимо одлазак младих из наше општине. Ми смо представили мере које већ годинама спроводимо у Сокобањи и захваљујући којима у овој години имамо један благи пораст рађања деце. У наредном периоду у кординацији са Министарством за бригу о породици и демографију договорићемо још  пар корака како бисмо првенствено остварили оно  што сам на почетку свог мандата као председника општине причао, а то је трудити се да зауставимо одлазак младих из Сокобање тако што ћемо их задржати што едукацијом што запослењем ‒ рекао је Николић, након састанка.

Државна секретарка за бригу о породици и демографију, окупљеним новинарима је рекла да је у Сокобањи са представницима локалне самоуправе одржан један веома конструктиван састанак на коме су имали прилику да чују како један заиста добар тим, који је формирао председник општине, стратешки размишља о начинима и могућностима унапређења демографске слике Сокобање и уопште заустављању негативних демографских трендова.

‒ Овде сам имала прилику да чујем размишљање председника општине о управљању миграцијама,  младих високообразованих људи на један квалитетан начин, тако што ће им се створити услови да се врате у Сокобању, да знања која су стекли у центрима широм Србије где су се школовали, донесу у своју средину и помогну да се она развије на један бољи и квалитетан начин. Ми сада, сви заједно,  постављамо један озбиљан темељ,  доброј пронаталитетној политици. Влада, извршна министарства, локалне самоуправе и медији  треба да нам помогну да ова тема добије своје заиста значајно место и да сви схватимо да морамо радити на томе да нас буде више. Да свако од нас покаже солидарност и да заједно станемо насупрот овој лошој статистици и да је у наредном периоду макар преваримо. Ево општина Сокобања није преварила статистику случајно, они су и те како добре и квалитетне мере, у односу на специфичности своје средине, креирали и већ имају 25 више рођених беба ове године у односу на претходну, и то је за сваку похвалу. Ја заиста одавде са својим сарадницима идем уверена да  има смисла све ово што заједно радимо и да има начина да превазиђемо ову лошу ситуацију ‒ каже Миловановићева.

Министарство за бригу о породици и демографију, има за циљ да обиђе свих 169 локалних самоуправа како би сагледали ситуацију на терену и видели које су то специфичности које карактеришу одређене средине и на који начин у сарадњи са ресорним министарствима могу да креирају квалитетне циљане мере популационе политике, уопште мере које ће допринети заустављању изузетно лоших демографских трендова.

Да је ситуација веома лоша сведоче и званична статистика. У првих осам месеци ове године родило се 594 беба мање у односу на исти период прошле године. Педесетих година прошлог века у Србији се рађало 160.000 беба годишње а сада свега 60.000.

‒ Имамо нажалост због ковид пандемије и врло лошу ситуацију са стопом смртности. Само ове године 17,6 одсто је више умрлих него прошле године што је заиста један поражавајући податак. једна од последица ковид пандемије је и мањи број склопљених бракова и више развода. Заиста је упаљен црвени аларм, ово је државно питање, политичко и национално питање број један ‒ истакла је државна секретарка.

Извор: sokobanjapress.com