У Шарбановцу премијерно приказан промо филм о Великој Порици

Синоћ је у просторијама Месне заједнице Шарбановац, премијерно приказан промо филм о Великој Порици, спелеолошком објекту значајне геолошке и биолошке разноврсности. Овај сложени јамско-пећински објекат налази се у југоисточном делу планине Ртањ, на само три километра удаљености од села Шарбановац и представља значајан туристички потенцијал овог краја. То су мештани поменутог села и локална самоуправа општине Сокобања препознали, па је током лета уређен пут до овог излетишта уз помоћ јавних предузећа и Планинарског друштва „Оштра Чука”. Известан број туриста је већ током потеклог лета посетио овај атрактивни јамско-пећински објекат.

Поред мештана, промоцији промо филма синоћ су присуствовали председник општине Сокобања Миодраг Николић, заменик председника општине Владимир Миловановић, представници јавних предузећа и медија .Промотивни спот је урађен у сарадњи МЗ Шарбановац и СО Сокобања уз учешће мештана и чланова ПД „Оштра Чука”. Спот, који можете погледати у наставку овог текста, израдили су Драгиша Петровић и Александар Никодијевић „Фото Голд”.

Велика Порица је део старе крашке каверне која је отворена процесом саламања на јамском улазу. Због велике отворености, пећина је станиште разноврсне и специфичне флоре и фауне, посебно карактеристичне за односе смањене количине светлости, ниже температуре ваздуха и његове повећане влажности. Улазни део објекта у климатском смислу функционише као периодична статичка леденица са својством локалног мразишта. Укупна дужина овог објекта је 217м, док му је дубина 35м. Састоји се из више морфолошких целина и канала и као таква изузетно је атрактивна.

Бобан Марјановић, одборник МЗ Шарбановац у СО Сокобања, каже да се овде неће стати и да ће месна заједница заједно са општином Сокобања наставити да ради на уређењу и промоцији овог излетишта. У плану је пре свега да се стаза према Ртњу из правца овог села споји са бољевачком стазом.

Миодраг Николић, председник општине Сокобања, каже да је већ на почетку свог мандата рекао да ће локална самоуправа, у складу са својим финансијским могућностима, помоћи сва села у општини , која имају неки туристички потенцијал. Стављањем у функцију различитих туристичких објеката и валоризацијом туристичких вредности, још више се унапређује туризам у читавој општини. Мештани села Шарбановац су добар пример како то треба чинити.

− Летос смо кренули у реализацију једне такве акције уз помоћ Месне заједнице Шарбановац, одборника у Скупштини општине Сокобања. Најпре смо договорили прављење пута ка Великој Порици уз помоћ наших јавних предузећа, дужине 3 км. Само излетиште са јамом Порица је врло атрактивно између осталог, јер се налази подно Ртња и у том смо доста укључили и нашу Локалну акциону групу која функционише заједно са општином Бољевац, и кроз наредно пројектно финансирање ми ћемо се трудити  да из више праваца спојимо те стазе. Наравно, Туристичка организација Сокобања ће такође помоћи туристичком сигнализацијом и стављањем на туристичку мапу и ово излетишта како бисмо промоцију одрадили на најбољи могући начин − истако је Николић.