Европска недеља мобилности 2020. у Сокобањи

Mobilnost

Од 2002. године у периоду од 16. до 22. септембра обележава се  Европска недеља мобилности са циљем промовисања алтернативних видова саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива, и на тај начин се директо утиче на смањење емисије угљен диоксида и загађење ваздуха.

Тема овогодишње кампање је Мобилност без загађења за све

Алтернативни начини кретања као што су употреба бицикала и пешачење имају моногоструке предности: социјална и економска приступачност, поузданост, нула емисија и побољшање јавног здравља и квалитета живота. Наше становнишво већ  има развијене навике у пешачењу и уобичајеном коришћењу бицикла као превозног средства. Да би се осигурале све  предности, пешачење и бициклизам морају бити безбедни а задатак локалних власти је да спровођењем трајних мера  обезбеде путну инфраструктуру да пешаци и бициклисти  не буду угрожени учесници у саобраћају.

Општина Сокобања се и ове године придружује кампањи  са преко 2500  градова и општина из око 50 држава.

Поред запослених у локалној самоуправи акцији се могу придружити и сви заинтересовани појединци и организације.

Завршетак манифестације је 22. септембар – ”Дан без аутомобила у градовима и општинама“ када ће за саобраћај oд 07:00 до 16:00 часова бити затворене следеће улице – Митрополита Михаила од Дома здравља и 27.марта до Народне библиотеке „Стеван Сремац“. Позивамо све грађане општине Сокобања да тог дана не користе аутомобил и на посао дођу пешице или бициклом.

Такође вас позивамо да попуните анкету „СТАВОВИ ГРАЂАНА О КРЕТАЊУ И САОБРАЋАЈУ – ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ 2020“ на линку испод:

https://forms.gle/Jg5Uv7UWrHnMZJHa8

Напомена: Анкета је анонимна и подаци прикупљени у њој служиће за поређење ставова грађана у градовима и општинама у нашој земљи, као и за иницирање нових пројеката и измену прописа који регулишу ову област.