Успешна туристичка сезона у Сокобањи била је тема одржане конференције за новинаре

Поводом тога што је ове године Сокобања по броју регистрованих долазака и регистрованих ноћења, остварила свој туристички максимум, кабинет председника општине је сазвао конференцију за новинаре. На конференцији су говорили председник општине Сокобања Миодраг Николић, директор Регионалне агенције за развој источне Србије(РАРИС) Владан Јеремић и Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања (ТОСБ).

Председник општине Сокобања на почетку конференције, новинаре је упознао са инвестицијама које су реализоване у току ове године као и са оним које су планиране за наредну годину.

– Од када сам на месту председника општине а то је годину и по дана мада и у претходном периоду, последњих пет година, доста тога је уложено у инфраструктуру и супраструктуру. Доведено је много гринфилд и браунфилд ивестиција које су наравно утицале на пораст броја туриста. Оно што могу рећи је да ће и наредне године као и ове, трећина буџета бити опредељена за развој инфраструктуре, која доприноси и која ће допринети развоју туризма у Сокобањи. Буџет је инвестициони и све је у циљу развоја туризма у нашој опшини. Акценат је на комуналној, путној инфраструктури, уређењу и изградњи тротоара, уређењу излетишта. Оно чему тежимо је категоризација Сокобање као туристичког места и нећемо одустати док то не буде прва категорија. У следећој години улазимо и у реконструкцију наших културних објеката који су веома битни за Сокобању. Ове године смо завршили изградњу мултифункционалног комплекса „Врело“, наредне године завршавамо реконструкцију биоскопа и улазимо у формирање и изградњу зграде културног центра, радимо на проширењу Аква парка и све су то инвестиције које захтевају близу 400 милиона динара из буџета општине а све је стављено у функцију туризма – рекао је први човек општине Сокобања.

Регионална агенција за развој источне Србије недавно је извршила једну детаљну анализу туристичког промета и смештајних капацитета за целу источну Србију, на основу које је утврђено да је туризам у овом делу Србије у знатном успону последњих година.

– Ова анализа је рађена за период од када постоји ажурна статистика а то је од 80-их година прошлог века и ми смо све то детаљно анализирали и добили податке који су потврдили нашу основну премису а то је да је туризам у источној Србији у великом успону. Све бројке показују снажан раст последњих неколико година, све више људи у овом делу Србије се бави туризмом .Уз огромне инвестиције у инфраструктуру имамо снажан раст интересовања туриста за рурални туризам  који подразумева очувану природу којом је источна Србија богата тако да, очувана природа плус богато кутурно наслеђе , плус  традиционална гостопримљивост све су то предуслови да туризам у источној Србији забележи још боље резултате у наредним годинама – рекао је између осталог, Јеремић.

Новинарима је на конференцији приказан и део промотивног материјала за наредну 2022. годину који ће у целини бити премијерно  приказан на EXPO 2020 Dubai у оквиру дана туризма, почетком јануара. Тамо ће своје туристичке капацитете заједно са осталим топ туристичким дестинацијама Србије које је одабрала Туристичка организација Србије, представити и Сокобања, рекао је Љубинко Миленковић, директор ТОСБ.

– Оно што је за 2022. годину карактеристично је да је и за мене од када се бавим туризмом, ово и професионално најизазовнија година јер Сокобања не само да је генератор развоја туризма у југоисточној Србији, већ је важан чинилац развоја туризма у нашој земљи, заузевши у 2021. години неколико пиједестала. Сокобања је на  првом месту по броју ноћења домаћих туриста у земљи, остарила је око 709.000 ноћења за првих девет месеци. Ове године остварила је и највиши просек боравка у земљи од пет најпосећенијих дестинација и била непрекосновена дестинација у реализацији субвенционисаних ваучера које издаје Министартство трговине, туризма и телекомуникација. Наиме, више од једне трећине ових ваучера реализован је у Сокобањи – истако је Миленковић.