Више културних дешавања у Бањи уз помоћ “Звездара театра”

Оснивање регионалног фестивала професионалних позоришта, чешће гостовање позоришних ансамбала и генерално веће богатство културног живота у Сокобањи само су неке од тема које су се нашле на столу, у суботу 14. маја, приликом састанка руководећих људи из београдског „Звездара театраˮ и делегације из Сокобање. Њу су чинили иницијатори састанка, представници Добротворног друштва „Свети Саваˮ и локалне самоуправе. Делегација из Сокобање срдачно је дочекана од стране представника београдског позоришта, пре свега директора ове установе, нашег прослављеног редитеља, академика Душана Ковачевића.

Сокобања је по броју гостију постала водеће место у Србији, али јој недостаје боља позиција на културној мапи Србије, сматрају у Добротворном друштву „Свети Саваˮ.

Milos Milojkovic

– Због тога смо имали састанак у ‘Звездара театру’ и дошли смо до договора да у Сокобањи одржавамо смотру професионалних позоришта Србије, у првом тренутку, а касније смотру позоришта из комплетног региона земаља бивше Југославије. Наше идеје и жеље су овде примљене са једним нескривеним задовољством и одушевљењем. И добили смо обећање да ће Звездара театар учинити све да буде са нама, а да покровитељ свих тих лепих будућих догађаја у Сокобањи буде Душан Ковачевић – рекао је Милош Милојковић, почасни члан, један од оснивача и идејни творац друштва и додао да је за будућа поколења важно да поставимо темеље лепих збивања у Сокобањи и да јој вратимо сјај који је имала између два светска рата.

По речима Душана Ковачевића, одржан је први конструктивни састанак који најављује добру сарадњу и реализацију важних културних догађаја.

– Прича је занимљива и траје већ једно дуже време, а сада смо се конкретно састали и одредили некакве датуме и могућности да у Сокобањи у наредним годинама буду репрезентативни догађаји који ће, уз све оно што Сокобања данас нуди, обогатити живот оних који долазе тамо или као туристи или људи који траже неку медицинску помоћ. Та прича о позоришту, литератури, филму данас је добила врло конкретне правце и ми ћемо у наредним месецима бити у сталном контакту са надом да ћемо бар један велики део ових планова реализовати. Мислим да то може да буде остварено у наредним месецима и годинама на велико задовољство и нас овде из куће и првенствено људи који живе у Сокобањи – рекао је генерални директор „Звездара театраˮ Душан Ковачевић.

Zvezdara teatar
Владимир Миловановић, Миодраг Николић и Милош Милојковић у разговору са Душаном Ковачевићем

Идеје Добротворног друштва „Свети Саваˮ у локалној самоуправи видели су као добру прилику да се културни живот у Сокобањи подигне на виши ниво.

Miodrag Nikolic

– Договорили смо сарадњу са ‘Звездара театром’ и око организације бањског културног лета и неког можда будућег фестивала позоришних представа у Сокобањи. У овој години организујемо фестивал аматерских позоришта, а са господином Ковачевићем смо договорили да у будућем периоду, уз њихову помоћ, покушамо да организујемо и смотру у Сокобањи, да проширимо програм Бањског културног лета и да сличне догађаје организујемо током целе године. У септембру завршавамо реконструкцију биоскопа. За период током лета имамо нашу велику летњу сцену позорнице ‘Врело’. У наредних месец дана ћемо имати неке конкретније предлоге, али битно је да воља постоји са обе стране – рекао је председник општине Сокобања Миодраг Николић.

Sasa Drljaca

Председник Управног одбора „Свети Саваˮ Саша Дрљача први састанак са представницима „Звездара театраˮ оценио је као јако плодоносан, а осврнуо се и на сарадњу са Душаном Ковачевићем.

– Душан Ковачевић је пре свега почасни члан добротворног друштва Сава, од 1992. године, од самог оснивања друштва. Учествовао је на разне начине, кроз 30 година рада друштва, у самом раду и активностима. И сада је дошао моменат када ћемо вероватно ту сарадњу подићи на један виши степен. Заиста сам пун оптимизма, некако сам узбуђен и једва чекам да видим шта ће проистећи из овог договора – рекао је Дрљача.

Zvezdara teatar

Састанку су присуствовали и Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања, Зоран Живковић, председник скупштинског одбора, Зоран Милосављевић, заменик председника Управног одбора друштва, већник Драган Стојановић, др Јасна Новаков, извршни директор Звездара театра, Мирослава Поповић дипломирани правник и Драгиша Ћургуз, организатор свих представа театра.

Извор: sokobanjapress.com