ИМЕНОВАЊЕ ПЛАТОА ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА И СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ БИОСКОПА „МОРАВИЦА“

У среду, 25. јануара 2023. године у 17:30 часова свечаним чином откривања табле део Сокобање именован Платоом Душана Ковачевића.

У среду, 25. јануара у 18 часова свечано је отворен мултифункционални објекат културе – Биоскоп „Моравица“.

Чувени драмски писац, сценариста, филмски редитељ и академик Душан Ковачевић овом приликом Ковачевић је рекао му је изузетна част што ће овај део Сокобање носити његово име и додао да у Сокобању долази више од 40 година, да она, осим тела, лечи и душу, зато је неопходно да ово туристичко место буде стециште озбиљних културних догађаја.

Указана ми је велика част и лепа обавеза да се у тим „старим кућама” одржавају позоришне представе, филмске пројекције, као што ће бити ова вечерас, промоције добрих књига, камерни концерти,“ нагласио је Ковачевић.

Државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић присуствовао је именовању Платоа Душана Ковачевића и отварању биоскопа „Моравица“ у Сокобањи, и том приликом рекао да овај објекат представља гест заједничког старања Министарства културе и општинске управе Сокобање за добробит грађана, али и бројних гостију овог места.

Овај мултифункционални објекат културе потврђује ону стару изреку да и пут од хиљаду миља почиње једним кораком,“ навео је државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић.

Прва фаза реконструкције и адаптације некадашњег биоскопа „Моравица“ који данас представља објекат мултифункционалног типа у коме су поред видео пројекција предвиђени и сценски наступи, реализована је захваљујући средствима која је Министарство културе доделило општини Сокобања путем конкурса „Градови у фокусу“.

,,Сви заједно ћемо се трудити да културу Сокобање подигнемо на највиши могући ниво и да се поносимо што смо део сокобањског културног развоја,“ истакао је председник општине Сокобања Миодраг Николић.

Овај велики подухват потекао је као идеја из Добротворног друштва „Сава“ из Сокобање, чији је почасни председник Управног одбора др Милош Милојковић, а општинско руководство на челу са председником Николићем и његовим замеником Миловановићем препознало је квалитет и неопходност реализације ове идеје.