ОПШТИНИ СОКОБАЊА ПРИЗНАЊЕ ЕУ ЗА ЗЕЛЕНУ АГЕНДУ У СРБИЈИ

Уз подршку Европске уније и у сарадњи са амбасадом Шведске, Европском инвестиционом банком, Министарством заштите животне средине и Програма УН за развој, Општини Сокобања је у понедељак, 20. фебруара 2023. додељено признање за иновативно решење за грејање школских објеката у центру Сокобање геотермалним водама из турског купатила, чиме би се знатно смањила емисија штетних честица.

Од 140 предлога из приватног и јавног сектора пристиглих на четири јавна позива, решење Општине Сокобања је једно од 16 најбољих за зелену транзицију, а уједно је и једина локална самоуправа која је овим поводом и добила признање.

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Сандра Докић рекла је да је одржив економски развој Србије који уважава заштиту животне средине и добробит свих грађана један од главних приоритета Владе Републике Србије, а посебно је истакла да је ово министарство поносно на решење Сокобање и да представља пример одличне праксе и за друге локалне самоуправе, а посебно српске бање.

У име општине Сокобања признање је примила шефица Кабинета председника општине Оливера Денић и нагласила да је част и задовољство што се препознају напори Општине Сокобања да се развија у складу са зеленом агендом која је један од глобалних приоритета 21. века, као и да ће локална самоуправа наставити свој даљи пут ка будућности овим правцем.