К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији општине Сокобања у 2023. години

05.05.2023 ПРЕДЛОГ О РАСПОДЕЛИ СРЕДСТАВА СА ОБРАЗЛОЖЕЊЕМ ОВДЕ

05.05.2023 РЕШЕЊЕ о расподели средстава за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Сокобања у 2023. години ОВДЕ

27.03.2023 Решење о именовању Стручне комисије за оцену пројеката у области јавног информисања за 2023. годину ОВДЕ

На основу чл. 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС”, бр. 83/14, 58/15 и 12/16 – аутентично тумачење), Члана 8. став 1. и 2. Закона о контроли државне помоћи („Сл. гласник РС“, бр. 73/19), Уредбе о условима и критеријумима усклађености државне помоћи у области јавног информисања (”Службени гласник РС”, бр. 9/22), Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“, број: 16/16 и 8/17) члана 67. став 1. тачка 26. Статута општине Сокобања („Службени лист општине Сокобања”, 6/19) и Одлуке о буџету општине Сокобања за 2023. годину („Службени лист општине Сокобања”,бр.49/22) и Решења о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Сокобања у 2023. години број: I Број: 40151/2023 од 13.02.2023. године

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ СОКОБАЊА

 р а с п и с у ј е

К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији општине Сокобања у 2023. години

I  НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Конкурс се расписује ради суфинансирања производње медијских садржаја из области јавног информисања који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана Сокобање; подизању квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника других мањинских група; заштити и развоју људских права и демократије;  унапређивању правне и социјалне државе; слободном развоју личности и заштити деце и развоју културног и уметничког стваралаштва; развоју образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система; развоју науке, спорта и физичке културе; заштити животне средине и здравља људи; унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана општине Сокобања за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације.

Средства опредељења Одлуком о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији општине Сокобања у 2023. години, износе 10.000.000,00 динара.

Најмањи износ средстава  који се може одобрити по пројекту износи 100.000,00 динара, а највећи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 3.500.000,00 динара.

У складу са Уредбом о условима и критеријумима усклађености државне помоћи у области јавног информисања (”Службени гласник РС”, бр. 9/22, у даљем тексту: Уредба), државна помоћ се сматра усклађеном уколико се додељује учеснику на тржишту који се не налази у поступку повраћаја државне или de minimis помоћи, као и учесницима на тржишту који нису били у тешкоћама у смислу Уредбе о условима и критеријумима усклађености државне помоћи за санацију и реструктуирање учесника на тржишту у тешкоћама („Службени гласник РС“, број 62/21) на дан 31. децембар 2019. године.

Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, који су локалног значаја и доприносе остваривању јавног интереса у јавном информисању, може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% оправданих трошкова пројекта, док учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију, може поднети захтев за суфинансирање највише до 50% оправданих трошкова пројекта производње медијских садржаја који доприносе остваривању јавног интереса у јавном информисању.

Оправдани трошкови су трошкови који су настали у вези са израдом медијског садржаја, а нарочито:

  1. процењени бруто трошкови зарада и накнада ангажованих лица на производњи медијских садржаја
  2. трошкови закупа простора, опреме, локације и друге неопходне материјалне и нематеријалне имовине за потребе производње медијских садржаја;
  3. трошак употребе сопствене имовине (амортизација);
  4. трошкови увођења нових технологија са циљем унапређења услуге јавног информисања (дигитализација, прилагођавање медијских садржаја особама са инвалидитетом и др.);
  5. трошкови истраживања малог опсега која имају за циљ боље разумевање навика коришћења медија, степен медијске писмености и положаја друштвено осетљивих група у медијима.

Оправданим трошковима, не сматрају се трошкови издаваштва, трошкови дистрибуције и трошкови промоције.

У складу са чланом 16. став 1. тачка 4. Законa о јавном информисању и медијима („Сл. гласник РС“, бр. 83/14, 58/15 и 12/16 – аутентично тумачење, у даљем тексту: Закон), остваривање јавног интереса у области јавног информисања остварује се суфинансирањем пројеката. Корисник државне помоћи је у обавези да достави изјаву којом доказује да пројекат не може реализовати на други начин, без помоћи државе, односно субвенцијом, у складу са Законом.

Корисници државне помоћи за производњу медијских садржаја у штампаном и дигиталном формату могу бити микро, мала и средња правна лица и предузетници.

Средства додељена учесницима на конкурсу не смеју допринети повећању основних средстава корисника, односно проширењу постојећих делатности, нити обједињавању медија (медијска концентрација) и оснивању и/или регистровању нових учесника на тржишту док се средства не смеју користити за друге намене, а нарочито производњу других медијских садржаја (преливање средстава).

II  ПРАВО УЧЕШЋА

На конкурсу може учествовати:

  1. издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија у Агенцији за привредне регистре, уколико се медијски садржај емитује/дистрибуира на територији општине Сокобања;
  2. правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија и емитује се на територији општине Сокобања.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговором предвиђеном року и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта, као и лица за која се утврди да су средства ненаменски трошилa.

Учесник Конкурса може конкурисати само са jедним проjектом.

Издавач више медија има право учешћа на Конкурсу с једним пројектом за сваки медиј.

III  КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су:

1. Мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања:

1.1.  Значај пројекта са становишта:

  • остваривања јавног интереса у области јавног информисања;
  • остваривање намене конкурса;
  • усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група;
  • идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група;
  • заступљености иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

1.2.  Утицај и изводљивост са становишта:

  • усклађености планираних активности са циљевима, очекиваним резултатима и потребама  циљних група;
  • степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе;
  • мерљивости индикатора који омогућавају прећење реализације пројекта;
  • разрађености и изводљивости плана реализације пројекта;
  • степена развојне и финансијске одрживости пројекта (позитивни ефекти пројекта настављају се након што се оконча подршка).

1.3.  Капацитети са становишта:

  • степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта;
  • неопходних ресурса за реализацију пројекта;
  • стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

1.4. Буџет и оправданост трошкова са становишта:

  • прецизности и разрађености буџета пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима;
  • економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

2. Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

  1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда (податке прибавља стручна служба од Регулаторног тела за електронске медије, за електронске медије, а од Савета за штампу, за штампане и онлајн медије);
  2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Посебни критеријуми за оцењивање пројеката су:

  1. да је пројекат од посебног значаја за информисање становништва на територији општине Сокобања;
  2. мера у којој пројекат доприноси очувању српског националног и културног идентитета и jезика;
  3. актуелност теме и доступност већем броју корисника;
  4. мера у којој пројекат доприноси бољој информисаности особа са инвалидитетом и припадника националних мањина;
  5. мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаjа и равноправности одређених друштвених група: малолетника, жена, старих, економски и сoцијално угрожених друштвених група, припадника ЛГБТ популације, итд.;
  6. мера у којој пројекат доприноси унапређењу медијске писмености и родне равноправности.

IV  РОКОВИ

Пријаве на конкурс подносе се у року од 20 дана од дана обjављивања Конкурса у дневном листу „Информер“: од 28.02.2023. године  до 20.03.2023. године.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

V  ДОКУМЕНТАЦИЈA

Учесник конкурса је обавезан да достави:

  1. Попуњен и оверен пријавни Образац 1 за учешће на конкурсу, у четирипримерка. Образац се преузима са сајта општине Сокобања www.sokobanja.ls,gov.rs:
    1. Образац 1 – пријава: попуњен предлог пројекта и
    1. Образац 1 – табела: попуњен буџет пројекта. (ПРЕУЗМИ ОВДЕ)
  2. Копије следећих докумената у једном примерку:
  3. Потврда Народне банке Републике Србије да нема евидентиране основе и налоге у принудној наплати (да нема блокиран рачун), која није старија од датума расписивања конкурса;
  4. Решење о регистрацији из Регистра медија који се води у Агенцији за привредне регистре, са подацима уписаним у складу са Законом о јавном информисању и медијима (у обзир се неће узимати решење о регистрацији из Регистра јавних гласила у Агенцији за привредне регистре);
  5. Дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;
  6. Оверена изjава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике који се баве производњом медијских садржаја и који су регистровани за продукциjу телевизиjског и радиjског програма);
  7. Потписана изјава учесника да се не налази у поступку повраћаја државне или de minimis помоћи, као и да нису били у тешкоћама у складу са Уредбом о условима и критеријумима усклађености државне помоћи за санацију и реструктуирање учесника на тржишту у тешкоћама на дан 31. децембар 2019. године;
  8. Потписана изјава учесника на конкурсу о томе да ли је учеснику за исти пројекат већ додељена државна помоћ или de minimis помоћ у текућој фискалној години и по ком основу, за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције;
  9. Потписана изјава учесника на конкурсу о томе да ли је учеснику за исти пројекат већ додељена државна помоћ или de minimis помоћ у текућој фискалној години и по ком основу, за производњу медијских садржаја за телевизију;
  • Потписана изјава учесника на конкурсу о томе да ли је учеснику за исти пројекат већ додељена државна помоћ у текућој фискалној години и по ком основу, за производњу медијских садржаја за телевизију;
  • Визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трејлер, примерак новина, џингл и сл).

VI  ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса да предложе чланове конкурсне комисије.

Уз предлог за члана комисије, прилаже се и доказ о регистрацији удружења у Регистру удружења.

Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије, да писаним путем предложе чланове комисије, Опшини Сокобања-председнику општине. Уз предлог за члана комисије потребно је доставити и кратке биографије.

Предлози за чланове комисије достављају се у року од 20 дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Информер“ од 28.02.2023. године  до 20.03.2023. године.

Предложена лица не смеју бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

VII НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

Конкурс и Образац за пријаву обjављују се на сајту општине Сокобања www.sokobanja.ls.gov.rs:, где су видљиви и доступни све време трајања конкурса.

Пријаве пројеката слати на адресу: Општинска управа општине Сокобања, ул. Светог Саве бр. 23, са назнаком: „За Конкурс за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији општине Сокобања у 2023. години”.

Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Решење о расподели средстава по расписаном конкурсу, биће обjављено на интернет страници општине Сокобања www.sokobanja.ls.gov.rs: и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

Додатне информациjе се могу добити радним данима од 11 до 13 часова на телефон:  064/8560703.

VIII ЗАШТИТА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Сви подаци о личности који буду достављени Секретаријату за информисање биће обрађивани искључиво у сврху учешћа у јавном позиву, а у складу са Законом о заштити података о личности.

Приступ личним подацима имаће само овлашћена лица Секретаријата за информисање која су обавезана на чување поверљивости података о личности и неће их откривати трећој страни осим ако је то неопходно у сврху контроле поступка спровођења јавног позива или ревизије.

Секретаријат за информисање чуваће податке о личности у року предвиђеним законом уз примену одговарајућих техничких, организационих и кадровских мера.