ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „СТЕВАН СРЕМАЦ“

Заменик председника општине Сокобања Владимир Миловановић присуствовао је у среду, 1. марта, обележавању 154 године постојања библиотеке.

„Честитам колективу, члановима Народне библиотеке ‘Стеван Сремац ‘ али и свим грађанима општине Сокобања овај дан, којим се обележава више од 15 деценија постојања и одржања истинских вредности у Сокобањи. У прошлости је било тренутака када су књига, и култура уопште, биле неправедно изопштене из животних токова, а традиција библиотеке, њен опстанак и број чланова који константно расте показују да су знање и уметност неуништиво добро једног народа,“ изјавио је Миловановић.

Овом приликом својим гостима и посетицима представљена је изложба  старих и савремених фотографија нашег места под називом „Сокобања некад и сад“ ауторки Јелене Стојановић и Јасмине Илић-Паљевић.

Изложене су фотографије данашње Сокобање, као и фотографије са краја 19. и почетка 20. века.

Најзаслужнији човек за све фотографије из тог периода је свакако тадашњи фотограф из Сокобање Синиша Ристић.

Фотографије представљене на овој изложби су из фондова Народне библиотеке „Стеван Сремац“, сарадника Србољуба Петковића и Кристијана Ђорђевића из Сокобање, а фотографије садашњег изгледа делова, објеката и знаменитости представљених  ради поређења урадио је фотограф Драгиша Петровић из Сокобање.

Изложба фотографија „Сокобања некад и сад“ биће отворена за посетице до 10. марта 2023. године, сваког радног дана од 8 до 19 часова, а суботом до 14 часова.