КРАГУЈЕВAЦ, СОКОБАЊA, ВРАЊE И ВРЊАЧКA БАЊA најбољи у примени принципа доброг управљања

Врњачка Бања, 17. мај 2023. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Стална конференција градова и општина (СКГО), организовали су 17. маја 2023. године у Врњачкој Бањи свечани скуп поводом избора најбољих општинских/градских управа у оквиру спроведеног Јавног позива за доделу Годишње награде за најбоље општинске/градске управе у примени принципа доброг управљања у 2022. години. Награде су додељене у четири категорије доброг управљања, а најбоље локалне самоуправе су Град Крагујевац, Општина Сокобања, Град Врање и Општина Врњачка Бања.

Честитајући победницима, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић истакао је да је Наградни фонд ове године износио 10 милиона динара, а да је на адресу Министарства у оквиру Јавног позива за доделу Годишњих награда стигло 30 пријава. Додао је да је циљ данашњег догађаја да се истакну изузетни примери добре праксе на локалу, те да се инспирише целокупни даљи развој система локалне самоуправе у Србији.

„Проглашавамо најбоље општине и градове и најбољим примерима добре управе додељујемо награде, како бисмо их финансијски подржали у даљем унапређењу управљања на локалном нивоу. Уверен сам да ће Крагујевац, Врњачка Бања, Врање и Сокобања бити још бољи у остваривању принципа добре управе, као и спровођењу најважнијих задатака, пре свега, пружању услуга, јер је добро управљање кључно за очување поверења грађана“, нагласио је Мартиновић.

Никола Тарбук, генерални секретар СКГO нагласио је да Стална конференција у сарадњи с Министарством државне управе и локалне самоуправе и са другим партнерима, већ годинама подржава своје чланице у напорима да правни оквир, процедуре и своју праксу ускладе с начелима доброг управљања.

„Овај свечани скуп представља резултат бројних иницијатива на пољу доброг управљања, а данас смо се окупили да представимо и промовишемо добре примере из целе Србије, као и да потврдимо да усвајање и примена начела доброг управљања доводи до конкретних позитивних промена, да су напори које општине и градови улажу препознати и да, што је најважније, стварају боље услове за живот локалне заједнице“, изјавио је генерални секретар СКГО.

Награда у категорији Равноправност и анти-дискриминација додељена је Општини Врњачка Бања, а председник општине Бобан Ђуровић рекао je да је поносан на локалну администрацију, која је током претходних година реализовала многе пројекте и идеје а, све у циљу лакшег, бржег и бољег функционисања управе. Подсетио је да ово није једина прва награда, јер је општина Врњачка Бања и прошле године награђена од надлежног министарства за пример добре праксе „Транспарентности буџетског процеса и спровођења јавне расправе“.

„Награде нас обавезују, инспиришу и подстичу да и у будућности приближавамо општину грађанима и олакшавамо процедуре и остваривање права“, истакао је Ђуровић.

У категорији Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе победник је Општина Сокобања, а награду је примио др Миодраг Николић, председник општине и том приликом нагласио да је приоритет рада локалне самоуправе општине Сокобања задовољство грађана, што се постиже њиховим активним учешћем у раду општинских органа.

„Транспарентност и пружање праве и тачне информације сигуран je пут за достизање успеха у раду локалне самоуправе, а самим тим и за стицање поверења грађана и задовољење потреба и појединаца и заједнице. Општина Сокобања улаже све напоре да настави са трендом раста транспарентности како би се грађанима обезбедио несметан приступ информацијама, што је данас један од императива за достизање успеха и глобално и у Србији. Пажљиво ослушкујемо потребе грађана и одлуке доносимо у складу са њима, чиме се остварују циљеви рада наше Општине. Желим да искажем задовољство и захвалност што су препознати труд и квалитети Општине Сокобања, а нама је то и подстрек да наставимо путем којим идемо као модерна општина, а истовремено и задатак да будемо још ефикаснији сервис грађана“, изјавио је Николић.

Испред Града Крагујевца добитника награде у категорији Ефикасност и делотворност, присутнима се обратила чланица Градског већа Сања Туцаковић која је истакла да је увођењем система пријаве проблема, упита и предлога грађана и правних лица путем софтверске апликације еКГрађанин и њена веза са апликацијом Лична карта месних заједница, Град Крагујевац ефикасно и систематично укључио своје грађане у предлагање мера за унапређење рада локалне самоуправе и решавање проблема у срединама у којима живе.

„Награда Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и подршка Сталне конференција градова и општина, потврда је да смо на прави начин укључили грађане у планирање и одлучивање и применили принцип доброг управљања. Јавна управа по мери грађана је један од основних приоритета десетогодишњег Плана развоја града Крагујевца“, закључила је Туцаковић. 

Град Врање је примио награду у категорији Одговорност и владавина права, а овом приликом начелник градске управе Врање, Душан Аритоновић изјавио је да су одговорност и владавина права, поред ефикасности и транспарентности, нека од основних начела доброг управљања.

„Градска управа Врање континуирано ради на успостављању и примени ових принципа и ова награда је управо потврдила да смо на том пољу забележили значајан искорак и да смо на добром путу. Овом приликом захваљујем се Министарству државне управе и локалне самоуправе које је све ово препознало и наградило. Такође, захвалност дугујемо и Сталној конференцији градова и општина, која је наш значајан партнер и која има изузетно велике заслуге за развој и унапређење рада општинских и градских управа у целој Србији“, рекао је Аритоновић.

МДУЛС је победницима конкурса доделио средства из Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе у укупном износу од 10 милиона динара. Победници у свакој од четири области остварили финансијску награду у износу од 2,5 милиона динара.

Осим средстава из фонда Министарства, а у циљу додатне подршке развоју и примени принципа доброг управљања у раду локалних самоуправа, СКГО победницима конкурса донира опрему на основу утврђене намене за утрошак средстава према предлозима награђених градова и општина. Укупан наградни фонд из СКГО извора финансирања износи 4,5 милиона динара који ће у једнаким износима од 1.125.000 РСД бити расподељен на четири победника конкурса уз подршку Програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“.