Потписан Уговор са ЕУ за изградњу система за пречишћавање отпадних вода

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре потписали су данас у Влади Србије Уговор за изградњу система за сакупљање и пречишћавање отпадних вода у Сокобањи.

Како је рекла Танасковић након потписивања тог документа, уговорени износ радова је 12,4 милиона евра, од чега ЕУ обезбеђује 6,3 милиона, а Србија из буџета 6,1 милион евра.
Према њеним речима, пројекат обухвата реконструкцију и изградњу канализационе мреже и изградњу новог постројења за прераду отпадних вода.

Танасковић је нагласила да ће реализација овог пројекта допринети побољшању услова животне средине у региону, али и смањењу загађења реке Градашнице и Моравице, као и Бованског језера које се налази низводно, а које се користи као извор воде за општину Алексинац.

„На овај начин ће се обезбедити пречишћавање отпадних вода за шире подручије општине Сокобања, а самим тим и пуна усклађеност са релевантним националним законодавством, као и директивама ЕУ у овој области“, рекла је министарка.

Она је нагласила да је приликом планирања овог пројекта било узето у обзир и то да је Сокобања важан туристички центар, па је планиран капацитет прераде отпадних вода 22.000 еквивалент становника, а то обухвата пик туристичке сезоне.

Танасковић је подсетила и да је програмом „Скок у будућност -Србија 2027“ предвиђена изградња 1.108 километара канализационе мреже и 32 постројења за прераду отпадних вода.
Према њеним речима, планирани циљ тог програма је да 2026. године у 35 јединица локалних самоуправа буде са преко 80 одсто покривености канализационом мрежом и изграђеним постројењима.

Пројекат „Изградње система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у општини Сокобања“, како је рекла министарка, финансира се из ИПА 2020 програма на основу Финансијског споразума потписаног између Европске комисије и Владе Србије.
Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је након потписивања да је Сокобања општина која је позната по богатим, природно лековитим термоминералним изворима и гасу, али и чистом планинском ваздуху и благој континенталној клими што све доприноси њеној популарности у Србији и шире.

„У Сокобањи, као и било где другде, да би туризам напредовао, нису потребни само сликовити пејзажи и историјска места, већ је неопходна посвеcћеност бризи о животној средини и инфраструктура која обезбеђује добробит и посетилаца и локалног становништва“, рекао је он.
Према речима Жиофреа, овај пројекат у Сокобањи за који је данас потписан уговор, није прва инвестиција ЕУ у овај сектор, већ постоји дуга историја подршке коју ЕУ пружа Србији у решавању проблема пречишćавања отпадних вода.

„ЕУ показује своју посвећеност да подржи Србију да постане зеленија и здравија и у последњих 15 година уложили смо 582 милиона евра у заштиту животне средине овде у Србији“, рекао је он.

ИЗВОР: БЛИЦ