Општина Сокобања добија средства за успостављање јединственог управног места

Осам градова и општина у Србији добиће 40 милиона динара из буџета Министарства државне управе и локалне самоуправе за 2021. годину за успостављање јединственог управног места (ЈУМ) у својим срединама.

Градови Ниш и Нови Пазар, градске општине Стари град и Земун, као и општине Алексинац, Аранђеловац, Сокобања и Варварин испунили су критеријуме конкурса које је Министарство расписало у фебруару ове године и на који се пријавило 37 градова и општина.

Министарство је пре четири године покренуло пројекат успостављања ЈУМ са циљем повећања ефикасности, делотворности и економичности рада јединица локалне самоуправе, као и поједноставЉења поступака и процедура, што омогућава смањење административног оптерећења, уштеде времена и новца, као и функционисање управе као сервиса грађана.

Градови и општине у Србији који желе да успоставе ЈУМ морају да испуњавају одређене критеријуме и предуслове, као што је тај да већ имају успоставЉене неке електронске сервисе. Буџетска средства која се додељују намењена су за формирање и опремање ЈУМ и за набавку неопходних техничких средстава.

ЈУМ у Србији до сада има 14 градова и општина, и то Лазаревац, Шабац, Житиште, Смедеревска Паланка, Бела Паланка, Сомбор, Крушевац, Власотинце, Ужице, Горњи Милановац, Рача, Пирот, Куршумлија и Стара Пазова, а до краја ове године ЈУМ ће добити и грађани Параћина, Тополе и Косјерића.