Општини Сокобања додељена средства по Јавном конкурсу Министарствa за бригу о селу, за организовање манифестације “Михољски сусрети села”

06. јула 2023.године у Министарству за бригу о селу у Палати Србија, додељена бесповратна средстава по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом “Михољски сусрети села“.

У име Општине Сокобања уговор је потписао члан Општинског већа Славиша Крстић, а испред Министарства за бригу о селу министар Милан Кркобабић.

Exif_JPEG_420

Ове године сада већ традиционални сусрети, окупиће близу 1.500 села Србије, манифестације ће се одржавати широм Србије све до 1. децембра.

Овогодишњи, трећи „Михољски сусрети села“, шанса су да покажемо једно ново лице Србије, гостољубиво, насмејано, толерантно, спремно на такмичење, али и да победнику честитамо, изјавио је у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Министар Кркобабић је потписао уговоре са представницима 95 јединица локалних самоуправа, које су средства добиле по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села” у 2023. години.

Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

Председник комисије за одобравање средстава и праћење реализације по овом програму је познати писац Љубивоје Ршумовић.

Туризам у Сокобањи, као привредна делатност има дугу традицију и значајан је за укупни привредни развој наше општине, а за сеоска подручја може да чини основ за развој, што је и један од циљева организације манифестације „Михољски сусрети села“.

Exif_JPEG_420

У постојећој туристичкој понуди општине Сокобања манифестација „Михољски сусрети села“ може да има велики допринос повећању обима туристичке потражње, посебно према природним и антропогеним вредностима сокобањских села.

Поред активирања људи из локалне заједнице, манифестација „Михољски сусрети села“ је од великог је значаја за обогаћење друштвеног и спортског живота мештана сокобањских села а са друге стране даје велики допринос неговању традиције и очувању културно-историјског наслеђа.

Највеће богаство општине Сокобања су људи и поред рада на унапређењу квалитета живота у селима, реализација манифестације „Михољски сусрети села“ имаће велики утицај на стварање позитивне атмосфере за одржив повратак и досељавање нових мештана у сокобањсака села.

Манифестација под називом „Михољски сусрети села“ одржаће се 28. августа у селу Мужинац и 11. септембра у селу Сесалац, где су позвани да учествују мештани свих сокобањских села: Раденковац, Ново Село, Језеро, Николинац, Блендија, Дуго Поље, Врело, Читлук, Сесалац, Милушинац, Богдинац, Левовик, Церовица, Бели Поток, Ресник, Поружница, Трубаревац, Врбовац, Рујевица, Жучковац, Јошаница, Трговиште, Врмџа, Мужинац и Шарбановац.

За најбоље предвиђене су медање и захвалнице а за посетиоце који нису спортског и такмичарског духа биће приређен одговарајући културни програм.