ОТВОРЕН КАМП ЗА МЛАДЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ „СОКОБАЊА БЕЗ ГРАНИЦА“

На Летњој позорници „Врело“ синоћ је отворен фолклорни камп за младе из дијаспоре и региона „Сокобања“ без граница, који у оквиру пројекта пројектом Општине Сокобања и Министарства без портфеља спроводи Културни центар „Сокобања“.

Овај међународни фестивал фолклора и камп за младе из региона и дијаспоре отворио је Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић задужен за координацију активности и мера у односима са дијаспором:

-Дијаспора је срце нашег народа које куца широм света. Њихова љубав према Србији, њихова верност традицији и култури нашег народа, свакодневно нас надахњује и показује колико је снажна и непролазна веза између нас. Пројекат „Сокобања без граница“ је резултат наше одлучности да градимо мостове између наше домовине и српске дијаспоре, да негујемо наше културно наслеђе и да омогућимо нашој деци из дијаспоре да се повежу с коренима и да осете дух Србије који носимо у себи. Наша дијаспора је наша најјача подршка у изградњи и развоју наше земље. Њихово искуство, знање и везе у свету пружају нам безброј могућности за напредак и просперитет. Зато се обавезујемо да ћемо наставити улагати напоре како бисмо дијаспору још више повезали са Србијом, стварајући боље услове за повратак, инвестирање и сарадњу – истакао је министар Милићевић.

Председник општине Сокобања Миодраг Николић пожелео је добродошлицу учесницима кампа и навео да је овакав вид активности од великог значаја и за саму Сокобању јер је то још један од начина отварања многих могућности и ширења мреже пријатељства.

Камп у организацији Културног центра Сокобање окупља српска културно-уметничка друштва из четири државе, који ће до 6. августа учествовати у радионицама народних игара, традиционалног певања и традиционалне музике.

После свечаног отварања кампа на Летњој позорници одржан је бесплатан концерт групе „Неверне бебе“ за све учеснике кампа, посетиоце и мештане Сокобање.

Аутор фотографија : Кристијан Ђорђевић