Европска недеља мобилности 2021. у Сокобањи

Од 2002. године у периоду од 16. до 22. септембра обележава се  Европска недеља мобилности са циљем промовисања алтернативних видова саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива, и на тај начин се директо утиче на смањење емисије угљен диоксида и загађење ваздуха.

Тема овогодишње кампање је ODRŽIVA MOBILNOST ZA ZDRAVIJI ŽIVOT. Za ovu temu odabran je i slogan Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

Алтернативни начини кретања као што су употреба бицикала и пешачење имају моногоструке предности: социјална и економска приступачност, поузданост, нула емисија и побољшање јавног здравља и квалитета живота. Наше становнишво већ  има развијене навике у пешачењу и уобичајеном коришћењу бицикла као превозног средства. Да би се осигурале све  предности, пешачење и бициклизам морају бити безбедни а задатак локалних власти је да спровођењем трајних мера  обезбеде путну инфраструктуру да пешаци и бициклисти  не буду угрожени учесници у саобраћају.

Општина Сокобања се и ове године придружује кампањи.

Поред запослених у локалној самоуправи акцији се могу придружити и сви заинтересовани појединци и организације.

Завршетак манифестације је 22. септембар – ”Дан без аутомобила у градовима и општинама“ када ће за саобраћај oд 07:00 до 16:00 часова бити затворене следеће улице – Митрополита Михаила од Дома здравља и 27.марта до Народне библиотеке „Стеван Сремац“. Позивамо све грађане општине Сокобања да тог дана не користе аутомобил и на посао дођу пешице или бициклом.