СРБИЈА – НАША ПОРОДИЦА

У понедељак, 3. априла 2023. године, у Палати Србије у Београду је одржана прва национална конференција о породици „Србија – наша породица“.

У Србији је у јануару 2023. године рођено 550 беба више у односу на јануар 2022. године. То је велики скок у претходне две деценије и указује на добар тренд којим Србија иде ка демографском препороду.

Конференцији је присуствовала Оливера Денић, шеф кабинета председника општине Сокобања, и наводи да Општина Сокобања активно спроводи стимулативне мере Владе Републике Србије, и додатно подстиче родитељство кроз локалне одлуке о накнадама за незапослене породиље, једнократним новчаним средствима за свако рођено дете, учешћем од 80% из буџета за предшколско образовање, као и учешћем од 100% за свако треће и наредно дете, обезбеђивањем уџбеника за све ученике основне школе, као и додатним видовима помоћи за парове који су у процедури за вантелесну оплодњу и др.

Подстицаји за повећање наталитета најважнији су задатак у друштву у Србији – закључак је данашње конференције, а ресорна министарка проф. др Дарија Кисић  најавила је формирање радне групе за креирање локалних пронаталитетних мера ради ефикаснијег деловања на овом пољу унутар јединица локалне самоуправе.

Премијерка Републике Србије Ана Брнабић навела је да је унапређење квалитета живота са фокусом на регионални развој један од главних циљева Владе, а то је важан корак ка подстицају повећања наталитета.

„Све што радимо у Србији је пронаталитетна политика и важно је да удруженим снагама креирамо окружење које нам пружа могућност за оснажено и безбедно унапређење демографске слике, а конкретне мере су ‘бонус’ и додатак свему што свакодневно и  радимо зарад побољшања квалитета живота у Србији,“ истакла је премијерка.

Деца су стубови будућности и мотивација која нас кроз живот води.