Од ове године Аква парк „Подина“ снабдева се водом из бушотине ИБ4

Још године 1981. као продукт истраживања изналажења хладне воде настала је ова бушотина која је заправо извор минералне (сумпорне) воде, чијим се црпљењем подиже температура воде.

На бушотини ИБ4, која је била потпуно незаштићена и запостављена, рађена су вишегодишња истраживања која су показала да се од ње може добити пијећа вода високог квалитета.

Активацијом ове бушотине од сумпорне воде дегазацијом добијена је мека вода за пиће, температуре 24°C која у овој фази служи за снабдевање базена Аква парка „Подина“. Третман ове сумпорне воде ради се уз помоћ дегазатора уз чију помоћ и додавањем CO2 одваја се сумпор и оптимализује „pH“ вредност воде.

Пуњењем базена Аква парка „Подина“ из бушотине ИБ4 растерећује се систем водоснабдевања у Сокобањи и олакшава рад самог аква парка.

Велики значај ова вода има посебно за дечји базен у ком је упркос најмањој запремини вода оцењена као најхладнија. Наиме, због учесталог мењања у току дана, вода у овом базену се није довољно грејала, а са дегазираном водом температуре од 24°C и уз помоћ сунца базен за малишане ће бити топлије и безбедније место за купање и уживање.

Последња фотографија у овом низу је направљена 2019. године, у фази испитивања, означена обичним буретом, док се на другој фотографији види садашњи изглед бушотине.