ЗАВРШЕН КАМП ЗА МЛАДЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ И РЕГИОНА „СОКОБАЊА БЕЗ ГРАНИЦА“

У суботу, 5. августа 2023. године на Летњој позорници „Врело“ у Сокобањи припређен је завршни концерт учесника на фолклорном кампу „Сокобања без граница“, а који је реализован у оквиру пројекта Општине Сокобања и под покровитељством Министарства без портфеља.

Осамдесет младих из дијаспоре и региона са својим пријатељима из Сокобање, седмодневни период стварања нових пријатељстава и упознавања српске културе, заокружили су својим традиционалним песмама и играма и, на крају, заједничким колом које су увежбали током свог боравка у Сокобањи.

Поред локалних песама и игара, учесници су имали прилике да упознају и Завичајни музеј и Народну библиотеку „Стеван Сремац“, Апартман 144 Иве Андрића у хотелу „Моравица“, купали су се у Турском купатилу и топло време провели на Аква парку „Подина“. Једну радионицу су одржали на планини Ртањ и, како задовољно најављују, већ планирају да наставе своје истраживање Сокобање у скоријој будућности.

Растанак је обележен загрљајима и сузама што указује на то да је циљ пројекта остварен, а то је ширење љубави и пријатељства међу младима српског порекла ма где да су.

Камп је реализован у организацији Културног центра „Сокобања“ у сарадњи са КУД „Соко“ из Сокобање, а допринос су дали и Специјална болница Сокобања, Туристичка организација Сокобања, Хотел „Моравица“, Хотел „Бањица“, Спортско-рекреативни центар „Подина“, Народна библиотека „Стеван Сремац“, Основна школа „Митрополит Михаило“ како би наши млади што боље увидели да је Сокобања заиста место где старо постаје ново.