Манифестација „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА 2023“

Манифестација „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА 2023“ у општини Сокобања одржаће се:

– 28. августа 2023.године у селу Мужинац и

– 11. септембра 2023.године у селу Сесалац 

6. јула 2023.године у Министарству за бригу о селу у Палати Србија, Општини Сокобања по трећи пут додељена бесповратна средстава по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом “Михољски сусрети села“.

Туризам у Сокобањи, као привредна делатност има дугу традицију и значајан је за укупни привредни развој наше општине, а за сеоска подручја може да чини основ за развој, што је и један од циљева организације манифестације „Михољски сусрети села“. 

У постојећој туристичкој понуди општине Сокобања манифестација „Михољски сусрети села“ може да има велики допринос повећању обима туристичке потражње, посебно према природним и антропогеним вредностима сокобањских села.

Поред активирања људи из локалне заједнице, манифестација „Михољски сусрети села“ је од великог је значаја за обогаћење друштвеног и спортског живота мештана сокобањских села а са друге стране даје велики допринос неговању традиције и очувању културно-историјског наслеђа.

Највеће богаство општине Сокобања су људи и поред рада на унапређењу квалитета живота у селима, реализација манифестације „Михољски сусрети села“ имаће велики утицај на стварање позитивне атмосфере за одржив повратак и досељавање нових мештана у сокобањсака села.

Манифестација под називом „Михољски сусрети села“ одржаће се 28. августа у селу Мужинац и 11. септембра у селу Сесалац, где су позвани да учествују мештани свих сокобањских села: Раденковац, Ново Село, Језеро, Николинац, Блендија, Дуго Поље, Врело, Читлук, Сесалац, Милушинац, Богдинац, Левовик, Церовица, Бели Поток, Ресник, Поружница, Трубаревац, Врбовац, Рујевица, Жучковац, Јошаница, Трговиште, Врмџа, Мужинац и Шарбановац.

За најбоље предвиђене су медаље и захвалнице а за посетиоце који нису спортског и такмичарског духа биће приређен одговарајући културни програм.

Програм манифестације под називом „Михољски сусрети села“

-У спортском делу манифестације: скок у даљ из места, бацање камена са рамена, трка у џаковима, надвлачење конопца

-У културно-забавном делу манифестације: наступ КУД-ова, интерпретација изворне народне песме, такмичење у причању здравице, такмичење у музицирању, такмичење у рецитовању – певању народне песме и игранка.

Временски ток манифестације:

– За (понедељак) 28. август 2023.године у селу Мужинац  

– За (понедељак) 11. септембар .2023.године у селу Сесалац 

16:30 до 17:00 Окупљање учесника манифестације

17:00 до 19:00 Такмичење у традиционалним спортским дисциплинама

19:00 до 20:00 Општина Сокобања као учешће у реализацији пројекта обезбеђује послужење бесплатне вечере и освежавајућих пића за све учеснике, госте и посетиоце манифестације

20:00 до 21:30 Отварање манифестације и културно-забавни програм у згради сеоског дома: наступ КУД-а, интерпретација народне изворне песме, такмичење „здравичарење“, тамичење у музицирању, такмичење у рецитовању-певању народних песама, додела награда и захвалница

21:30 до 22:30 Игранка у пратњи оркестра и завршетак манифестације

        Добродошли на манифестацију „Михољски сусрети села“!

 Организатор: Општина Сокобања

                                                                   Покровитељ: Министарство за бригу о селу