ОТВАРАЊЕ ЕКО ТЕРЕТАНЕ У СОКОБАЊИ

У понедељак, 21. августа 2023. године парк „Бањица“ у Сокобањи постао је богатији са новом теретаном у којој ће грађани и гости вежбати на обали реке Моравице и свежем ваздуху, окружени лепотама природног зеленила и на справама које су изграђене од еко-материјала. Сокобања је, поред Вршца и Златибора, треће место у Србији коме је Фондација „Моцарт“ донирала са циљем унапређења здравља и здравог живота, као и подизање свести о очувању здравља, али и са циљем унапређења еколошке свести.

Свечана церемонија је почела у 13 часова, а симболичним чином скидањем платна са табле теретану су званично отворили председник општине Сокобања Миодраг Николић, Марко Николовски из Фондације „Моцарт“ и Радмила Ђурковић из „Еко теретане“.

„Захваљујем се Фондацији ‘Моцарт’ на донацији и што је препознала потенцијале и квалитете Сокобање као прве еколошке општине, која се и развија у складу са зеленом агендом, са великим акцентом на очувању здравља. Један од главних приоритета развоја општине Сокобања и јесте унапређење заштите животне средине, а еко теретана направљена на овакав начин и која се у потпуности уклапа у амбијент парка ‘Бањица’ и јесте симбол свега наведеног за шта се залажемо и за наше грађане и за госте. Настојимо да оправдамо то што је управо Сокобања позната као Зелено срце Србије,“ изјавио је председник општине Сокобања Николић.

„Наша фондација максимално подржава пројекат ‘Еко теретане’, и у Сокобањи и широм Србије, и на тај начин заједнички учествујемо у промовисању спорта и подизању свести људи о здрављу и значају бављења физичком активношћу, али и бриге о окружењу. Приритет рада Фондације ‘Моцарт’ и јесте висок ниво друштвене одговорности у корист народа наше Србије, како би обичан човек имао од нашег рада користи. Тежимо да наставимо сарадњу са Општином Сокобања јер препознајемо и ценимо ентузијазам локалних челника и осталих људи са локала који брину о својој заједници,“ навео је менаџер корпоративних комуникација у компанији „Моцарт“ Марко Николовски“.

Наиме, еко теретана је и настала као резултат идеје да се једно еколошко загађење елиминише, те је грађа теретане заправо настала сакупљањем стабала која плутају нашим рекама, која се потом делимично машински, али у највећој мери ручно обрађују, а целокупна процедура траје око 2 месеца. Од кора које отпадају приликом прераде добија се малч који се искористи као подлога, објашњава представница „Еко теретане“ Радмила Ђурковић  :

„Један од оснивача ‘Еко теретане’, професор спорта Марко Ћирић, препознао је прилику да се од дрвета које се сакупља у приобаљу река Саве и Дунава и ствара еколошки проблем, може искористити и направити нешто креативно, а опет корисно за појединце и заједницу. Ручно сакупљајући отпадно дрво, сушењем и полу-машинском обрадом, уз помоћ волонтера, направио је дрвене справе за тренинг и вежбање.“

На месту где је сада нова еко теретана постојала је теретана од метала коју је појео зуб времена, али и повремено несавесно руковање справама. У међувремену је на овој локацији постављен видео надзор, те је сада уз савесно руковођење корисника мера безбедности подигнута на виши ниво.

Свечана церемонија завршена је такмичењем у згибовима заинтересованих присутних грађана и грађанки, а за сваки изведени згиб фондација је донирала 1000 динара у хуманитарне сврхе.

Фотографије: Кристијан Ђорђевић