Еколошки систем грејања у установама у Сокобањи 

Крајем августа, тачније 28. августа почели су радови који ће довести до реализације идеје која је настала још пре више деценија, а односи се на употребу геотермалних вода које Сокобања има у енергетске сврхе. Наиме, лековите термалне воде бање под Озреном већ одавно се користе за лечење и рехабилитацију људи, с обзиром да се њихова температура креће од 28 до 42 степена а негде достиже и 45 степени целзијуса, овај природни ресурс, благо којим Сокобања располаже, ускоро ће почети да се користи и за грејање јавних зграда а пре свих зграда основне и средње школе, у интервјуу за портал „Сокопрес“ изјавио је председник општине Сокобања Миодраг Николић.

−Уз помоћ Министарства за заштиту животне средине, са овим пројектом увођења топле воде и уградње топлотних пумпи за грејање у зградама основне и средње школе кренули смо у реализацију једне од низа енергетских мера за унапређење заштите животне средине.Надамо се да ће ови капацитети бити сасвим довољни да загреју обе зграде а у случају неких јачих зима, користиће се неки алтернативни начини, попут грејања на дрва што је опет еколошки прихватљиво − рекао је Николић.

Председник је додао да је у плану да се након зграде школа у наредном периоду умреже и остале зграде јавних установа која се налазе у близини школа.

– Буџет за заштиту Животне средине утростручили смо у односу на претходне године а у наредним годинама реализоваћемо још низ оваквих пројеката како бисмо сачували и унапредили животну средину еколошке општине Сокобања која је препозната као Зелено срце Србије- додао је Николић.

Геотермална енергија има бројне предности, прва је она коју смо већ навели, а то је да је чиста и сигурна за околину.Поред тога залихе ове енергије су, за разлику од фосилних горива, практично неисцрпне и што је веома битно имају врло ниске трошкове производње. Дакле, главна предност геотермалне енергије је лако коришћење уз релативно једноставну и јефтину технологију.

Радове изводи предузеће “Балкан” из Ниша а рок за завршетак радова је 75 дана. Новица Јовановић шеф градилишта каже да радови теку по плану, чак и брже него што су се надали и да је већи део водоводне мреже већ одрађен а да је водозахватни објекат у завршној фази израде. Следи уградња топлотних пумпи која ће температуру термалних вода која износи 42 степена целзијуса подићи на 60 степени. у котларници ће бити уграђене топлотне пумпе које ће термалне воде температуре од 42 степена подићи до 60 степени.

Фото: Кристијан Ђорђевић