СКГО У ПОСЕТИ ОПШТИНИ СОКОБАЊА

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Стална конференција градова и општина прогласили су Oпштину Сокобања најбољом у категорији „Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе”. Годишња награда додељена је маја месеца, а јуче је поводом тога стигла награда у опреми.

Заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина (СКГО) Марко Томашевић уручио је председнику општине Миодрагу Николићу 14 рачунара.

Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина је расписало конкурс који је реализован за 2023. годину за избор најбоље општинске/градске управе, за примену принципа добре управе. Постоји неколико принципа награђивања, а конкретно у случају општине Сокобања добијена је награда за транспарентност и јавност рада.

„Општина Сокобања је показала изузетно занимљив принцип приликом доношења Плана развоја укључивањем великог броја грађана. Реч је о неуобичајном методу за локалне самоуправе у смислу што је већи део тог процеса прописан законом, а у случају Сокобање ишло се и даље од онога што се захтева законом што се тиче укључења грађана,“ рекао је Томашевић.

Сама награда се састоји из два дела, тако да ће поред рачунара општина Сокобања добити и 2,5 милиона динара, које ће, према речима председника Николића, бити у наредна два месеца употребљена за опремање сеоских игралишта.

„Од почетка мандата се трудим да ширу јавност укључимо у доношење свих планова и одлука. Из тог разлога смо отворили разне апликације које су омогућиле свакодневну комуникацију са грађанима. Комуникација се одвија путем електронске поште и друштвених мрежа, а грађани на одговоре не чекају дуже од 24 сата. Разматрамо све предлоге, а од скоро смо формирали и Канцеларију за младе, како би комуникација и са њима била боља, а у циљу правовременог одговора на њихове потребе,“ додао је Николић.

Додели рачунара поред председника општине присуствовали су и начелница ОУ општине Сокобања Милена Раденковић Гаћеша и члан Општинског већа Славиша Крстић.