ОДРЖАН 60. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „ПРВА ХАРМОНИКА СРБИЈЕ“

Немања Радосављевић, осамнаестогодишњи виртуоз на хармоници из Куршумлије, из Сокобање се враћа са еминентном титулом свеукупног победника Прве хармоникие Србије 2023. године. 

Председник општине Сокобања Миодраг Николић уручио је награду (хармонику) и признање победнику, упутио искрене честитке и пожелео да настави путем успеха као што су многе музичке звезде, попут Кемиша, Новице Неговановића, Бранимира Ђокића, Владе Пановића и других, а управо су на овом престижном фестивалу кренули путем своје велике музичке каријере.

У категорији јуниора најбољи пласман остварио је Андрија Младеновић из Сурдулице, а најбољи дует чинили су Милош Јовановић из Новог Београда и Михајло Јанојлић из Смедерева. 

Завршно вече обележено је и концертом Лепе Брене који је уживо емитован на РТС-у, а претходне две вечери публика на „Врелу“ уживала је и на концертима Јелене Томашевић и Николе Роквића.

Међународни фестивал „Прва хармоника Србије“ значајан је и препознатљив не само у Србији већ и у региону. Овај традиционални фестивал је културно-забавна манифестација, такмичарског карактера, која се одржава од 1962. године и једна је од манифестација са најдужом традицијом и једини фестивал народне музике у нашој земљи. За више од пола века постојања, сокобањски фестивал хармонике дао је велики допринос развоју каријера музичких талената и професионалаца. Велики број познатих хармоникаша, композитора, кантаутора, шефова ансамбала, музичких уредника, професора хармонике започело је своје музичке каријере добрим пласманом на сокобањском Фестивалу. У забавном делу програма увек су учествовале највеће естрадне звезде на овим просторима као што су Ђорђе Марјановић, Тереза Кесовија, Лола Новаковић, Габи Новак, Милка Стојановић, Мирослав Илић као и познати глумци, Миодраг Петровић Чкаља, Љубомир Дидић, Љуба Мољац, Јова Радовановић и други. Данас Фестивал ужива велики углед међу музичким стручњацима, извођачима и љубитељима хармонике.